فراخوان حمایت از طرحها و پژوهشهای علمی حوزه معماری و شهرسازی
اولین فراخوان حمایت از طرحها و پژوهشهای علمی حوزه معماری و شهرسازی باهدف جریانسازی و ایجاد ارتباط مستمر با جامعه علمی و ارائه راهکار برای مسائل و مشکلات حوزه معماری و شهرسازی کشور، توسط مرکز معماری اسلامی حوزه هنری 20 آبان به مناسبت روز دانشجو و هفته پژوهش اعلام شد.
به گزارش روابط عمومی مرکز معماری اسلامی، طرح و پژوهشهای این فراخوان در قالب پایاننامههای دانشجویان ارشد و دکتری، طرحهای پژوهشی و دستاوردهای علمی پذیرفته خواهند شد و در طول دوره فراخوان، طرحهای ارسالی حداکثر تا دو ماه تعیین تکلیف شده و بلافاصله پس از تایید در هیئت داوران به پژوهشگران برای تکمیل مدارک اطلاعرسانی خواهد شد.
متن فراخوان حمایت از طرح و پژوهشهای علمی حوزه معماری ایرانی – اسلامی به شرح ذیل است:انسانها ساختمانها و شهرها را میسازند و آنها انسانها را. در این میان برخی موضوعات همچون مسکن بهشدت با مسائل مهم فرهنگی همچون سبک زندگی گرهخوردهاند، و بستر و زمینه تحقق یا عدم تحقق آنها هستند. معماری میتواند تسهیل گر یا مانع از زیست مؤمنانه باشد. ازاینجهت ارتقای کیفیت معماری و شهرسازی مطابق هویت و سبک زندگی ایرانی اسلامی میتواند تأثیر بسزایی در سایر عرصههای فرهنگی اجتماعی داشته باشد. پس از انقلاب اسلامی توجه به هویت و تاریخ معماری ایرانی از یک سو و ظرفیتهای فقه برای تحول در معماری و شهرسازی تحت عنوان معماری و شهرسازی اسلامی از سوی دیگر موردتوجه قرار گرفته است. هرچند حجم پژوهشها اندک بوده؛ اما تلاشهای درخشانی بخصوص در دو دهه اخیر صورتگرفته است. مرکز معماری باتوجهبه رسالت خود در تبیین و ترویج معماری اسلامی در نظر دارد تا از پژوهشهای مرتبط با این موضوعات مندرج در این فراخوان حمایت کند
این حمایتها به سه صورت حمایت معنوی و زمینهسازی انتشار آثار، حمایت مالی در طول تحقیق و هم چنین حمایت مالی در قالب اعطای جایزه است.
مخاطبین طرح
دانشجویان دورههای تحصیلات تکمیلی اعم از کارشناسی ارشد، دکتری تخصصی، فارغالتحصیلان، معماران و پژوهشگران شاغل یا همکار با سازمانهای دولتی و خصوصی، اساتید دانشگاه و اعضای محترم هیئتعلمی دانشگاهها یا مؤسسات پژوهشی از مخاطبان این طرح هستند.
انواع حمایتهای مرکز
مرکز معماری اسلامی در نظر دارد باتوجهبه نوع پژوهشهای مرتبط و موردنیاز کشور به سه طریق از پژوهشها حمایت کند.
الف – حمایت معنوی و زمینهسازی انتشار آثار پژوهشی دانشجویان و اساتید در قالب برگزاری جلسات ارائه، نقد و بررسی پایاننامههای دانشجویی و مقالات پژوهشی، چاپ و انتشار کتاب و … پیرامون پژوهشهای صورتگرفته در حوزه معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی، یا انتشار در رسانههای مختلف
ب – حمایت مالی در طول تحقیق از پایاننامههای کارشناسی ارشد و دکتری که با اولویتهای پژوهشی مرکز ارتباط داشته باشند. بهصورت حقالزحمه پژوهش در طول کار تحت نظارت مشاور معرفی شده از طرف مرکز و پس از بررسی در کمیته علمی مرکز
ج – حمایت مالی در قالب اعطای جایزه به دستاوردهای پژوهشی دانشگاهیان (پایاننامهها، کتاب، مقالات و …) که در مراکز معتبر دانشگاهی یا سازمانهای دولتی و خصوصی انجامگرفتهاند و یا در نشریات تخصصی به چاپ رسیدهاند.
اولویتهای پژوهشی مرکز
اولویتهای پژوهشی مرکز را میتوان به دودسته تقسیم کرد، دسته اول موضوعات مرتبط با معماری شهرسازی ایرانی اسلامی، سبک زندگی ایرانی اسلامی، هویت و … هستند. دسته دوم از پژوهشها با پرداختن به مشکلات انضمامی و مسائل کشور از قبیل: مسکن قابل استطاعت، بافتهای فرسوده، بافتهای تاریخی، اسکان غیررسمی، توسعه روستایی و … را شامل میشود.
لازم به ذکر است موضوعات و مسائل پیشنهادی بوده و سایر موضوعاتی که توسط پژوهشگران پیشنهاد میشود در قالب کمیته علمی بررسی و در صورت تناسب با اهداف مرکز پذیرش میشوند.
ارزشهای انتخاب پژوهش
توجه به ارزشها و فرهنگ ایرانی اسلامی، توجه به مسائل انضمامی و واقعی کشور، اقتصادیبودن، نوآوری و خلاقیت، کاربردیبودن (در مورد پروژههای عملی)، روشمند بودن و … از جمله معیارهای داوری و انتخاب پژوهشها هستند.
ترکیب داوران و کمیته علمی
کمیته علمی فراخوان مذکور از دکتر مهدی خاکزند،رئیس کمیته علمی و دکتر سیدامیر حسینی، دبیر کمیته علمی به عنوان اعضا ثابت و اساتید مدعو مرتبط با موضوع پژوهش تشکیل شده است که طرح های ارسالی پژوهشگران را ظرف نهایتا ۲ ماه داوری خواهند کرد.
حقوق معنوی و حق انتشار
حقوق معنوی و حق انتشار و استفاده از کلیه پژوهشها اعم از پایاننامهها، مقالات و طرحهای پژوهشی مورد حمایت مرکز در بخش حمایت مالی در طول تحقیق، و یا جایزه پژوهش، طبق توافقنامههایی با مراکز دانشگاهی یا پژوهشی که تحقیق در آنها به انجام میرسد بهصورت مشترک میان مرکز معماری اسلامی و آن سازمانها به اشتراک گذاشته میشود و مرکز حق دارد در صورت نیاز و صلاحدید اقدام به انتشار آنها بنماید. هم چنین لازم است دانشجویان عبارت «این پایاننامه با حمایتهای مادی و معنوی مرکز معماری اسلامی حوزه هنری انجام شده است» را در پایاننامه و هم چنین مقالات مستخرج از آن درج نماید. هرگونه اقدام به انتشار مطالب باید با موافقت کتبی مرکز صورت گیرد.
مرکز معماری حوزه هنری انقلاب اسلامی نهادی است تخصصی که در راستای تبیین اندیشه و گفتمان سازی، آموزش و تربیت نیرو، تولید طراحی و ترویج کیفیت های هنر و معماری هویت مند و مسئله محور فعالیت می کند.
تهران ، خیابان فلسطین جنوبی ، کوچه لقمان الدوله ادهم ، پلاک ۷