ورود و عضویت
0
سبد خرید شما خالی است

فردا با فلسطین است نقطه تقاطع هنر معماری و رسالت انسانی

0 دیدگاه
رویداد
حدودا 10 دقیقه برای مطالعه

فردا با فلسطین است نقطه تقاطع هنر معماری و رسالت انسانی

مومنی راد،مدیر مرکز معماری حوزه هنری در حاشیه برگزاری کارگاه «فردا با فلسطین است» گفت: متأسفانه فضای یادمانی در کشور وضعیت مطلوبی ندارد برخلاف آمریکا و اروپا که این عرصه هنری و رسانه‌ای را به شدت جدی گرفته‌اند.

به گزارش روابط عمومی مرکز معماری اسلامی حوزه هنری ، کارگاه «فردا با فلسطین است» ۹ و ۱۰ آذر در مرکز معماری اسلامی حوزه هنری و در راستای ادای دین به مردم مظلوم غزه برگزار می‌شود. در ورکشاپ دو روزه‌ای که هنرمندان حوزه معماری حضور دارند، شرکت‌کنندگان در قالب یک کارگاه جمعی اقدام به طراحی یادمان کرده و در پایان با نظر داوران طرح‌های برگزیده انتخاب خواهند شد. مطلب زیر گزارشی از این کارگاه است.

در کارگاه دو روزه «فردا با فلسطین است» آن چیزی که بیش از همه به چشم می‌آید جوانی است که بر فضای کارگاه حاکم است. در این رویداد از مدیر گرفته تا هنرمند همگی افرادی هستند که کار در حوزه هنرهای دینی و انقلابی را، مسیر راهشان انتخاب کرده‌اند. ایکنا با چند نفر از حاضران این کارگاه گفت‌وگویی انجام داده است.

تلاشی در جهت احقاق حق مردم فلسطین

مصطفی مومنی‌راد مدیر مرکز معماری حوزه هنری در آغاز این گزارش گفت: «فردا با فلسطین است» رویدادی دو روزه در حوزه معماری اسلامی است. در این کارگاه طراحان را گردهم آورده‌ایم تا فضای هم‌افزایی ایجاد کرده و به خلق اثر برسیم. به واسطه این کارگاه می‌خواهیم تلاشی داشته باشیم در جهت احقاق حق مردم مظلوم فلسطین، برای رسیدن به این خواسته هم از نیروی خبره انسانی بهره برده‌ایم.

وی ادامه داد: آثار تولیدی در این کارگاه بعد از طراحی با کمک اساتیدی که در مرکز معماری حوزه هنری وجود دارند، اصلاح شده تا به نقطه ساخت اثر برسیم. متأسفانه فضای یادمانی در کشورمان وضعیت مطلوبی ندارد برخلاف آمریکا و اروپا که این عرصه هنری و رسانه‌ای به شدت جدی گرفته می‌شود. درباره فضاهای یادمانی، باید بگویم این شکل از هنر سعی می‌کند یک اتفاق و حادثه را به یادها آورد تا مخاطب از بابت دیدن آن به لحاظ حسی با واقعه مورد نظر ارتباط خوبی برقرار کند.

مومنی‌راد اضافه کرد: در این رابطه به هلوکاست اشاره می‌کنم که بنا به روایت صهیونیست‌ها در قالب فضاهای یادمانی در معرض دید مردم قرار گرفته است. جالب است بدانید شاید بالای ۲۰ الی ۳۰ موزه و فضای یادمانی وجود دارند که تلاش کرده‌اند هولوکاست را از دیدگاه صهیونیست‌ها در ذهن مردم جا دهند. در فضای یادمانی، هم از عینیت و تجسم استفاده‌شده هم در برخی مواقع از فضای انتزاعی و استعاره بهره برده می‌شود. مثال همه‌فهم درباره فضای انتزاعی و استعاره را می‌توان در اشعار شاعران بزرگ این سرزمین مشاهده کرد.

یک دغدغه قلبی

شهاب‌الدین فتحی دبیر اجرایی کارگاه و کارشناس معماری نیز درباره چرایی برگزاری این کارگاه بیان کرد: با اتفاقاتی که در غزه در حال رخ دادن است قلب هر انسان آزاده‌ای به درد می‌آید. در این میان هنرمندان هم از این قاعده مستثنی نیستند برای همین به عنوان یک ایرانی مسلمان تلاش کردیم با زبان هنر، همدردی خود را بیان کنیم. این احساس نیز کاری سفارشی و شعاری نیست بلکه با باور تمام اعضای برگزارکننده انجام‌ شده است.

وی افزود: برگزاری این کارگاه برایمان رسالت است زیرا اگر کلمه وظیفه را استفاده می‌کردم شاید کمی بحث اجبار پیش می‌آمد اما آنچه در این دو روز در این کارگاه انجام می‌شود سرشار از عشقی است که هنرمندان نسبت به مردم غزه دارند. استقبالی که از این رویداد به عمل آمد فراتر از انتظارمان بود چون می‌دانستیم که این موضوع برای هنرمندان یک دغدغه قلبی است اما اینکه این‌گونه از کارگاه استقبال کنند بیش ازآنچه بود که پیش‌بینی می‌کردیم.

وی در پاسخ به این سؤال که جدا از دستاوردهای معنوی، حضور در این کارگاه چه دستاوردی برای هنرمندان حاضر در آن جلسه دارد؟ گفت: در گام اول حضور در چنین اتفاقی که در آن درباره مظلومیت ملت فلسطین حرف زده می‌شود خود به تنهایی اتفاقی مهم برای هنرمندانی است که در آن حضور پیدا می‌کنند. این نکته نقل‌قول من نیست بلکه هنرمندان حاضر در این کارگاه روی این نکته تأکید دارند. آنها امیدوارند به واسطه حضورشان بتوانند قدمی در جهت احقاق حق مردم غزه بردارند. جدا از این نکته حوزه هنری تلاش می‌کند تا یادمان‌هایی که در این کارگاه خلق می‌شود را در فضای شهری مورداستفاده قرار دهد.

دبیر اجرایی این رویداد در پاسخ به این پرسش ایکنا که مخاطبان این کارگاه چه قشری از مردم هستند، گفت: یادمان‌ها و آثاری که در این کارگاه خلق می‌شود برای بایگانی نیست چون همان‌گونه که گفتم برای فضاهای شهری از آن بهره خواهیم برد بنابراین مخاطبان این کارگاه عموم مردم از هر نوع سلیقه‌ای هستند حتی تلاش می‌کنیم به واسطه فضای مجازی آثار را در معرض دید علاقه‌مندان خارج از کشور هم قرار دهیم.

 

نمایش گوشه‌ای از درد مردم فلسطین

علی قاسمی یکی از هنرمندان حاضر در کارگاه نیز بیان کرد: حدود ۱۵ سال است طراحی و گرافیک انجام می‌دهم. در اکثر کارهایم نیز موضوع آثارم مهدویت است چون این موضوع ریشه در قلب و روحم دارد و دوست دارم آن را همیشه ادامه دهم البته در این میان موضوعاتی که در آن به نوعی ارزش‌های اسلامی و انقلابی هم مدنظر قرار می‌گیرد را نیز مدنظر قرار می‌دهم. «فردا با فلسطین است» یکی از این جمله موضوعات است که با اشتیاق در آن حاضر هستم.

وی ادامه داد: به واسطه حضور در این کارگاه می‌خواهم در حد توانم پیام ملت مظلوم غزه را به گوش جهانیان برسانم. این انگیزه در تک‌تک هنرمندانی که در این ورکشاپ حاضر هستند وجود دارد. درباره جریان‌سازی این رویداد هم باید بگویم هر اتفاق هنری به‌اندازه خود قادر است تأثیرگذاری داشته باشد بنابراین با این توجیه که قرار نیست حرف‌ها و آثارمان را افراد زیادی درک کنند، کاری انجام ندهیم به‌هیچ‌وجه موافق نیستم. هنرمندان انقلابی باید هر آنچه در توان دارند در طبق اخلاص گذاشته تا قادر باشند گوشه‌ای از فریاد مردم فلسطین را به گوش جهانیان برسانند.

وی برای اینکه کار هنری تأثیرگذاری بیشتری داشته باشد، پیشنهاد کرد: هنرمندی که در این حوزه کار می‌کند حتماً باید به موضوع باور داشته باشد وگرنه اگر فردی بخواهد تنها به واسطه سفارشی که به او داده شما در این عرصه ایفای نقش کند اتفاق خاصی رخ نخواهد داد. بنابراین توصیه می‌کنم فردی که به این حوزه باور ندارد اصلاً به آن ورود نکند جداً از این موضوع درباره کیفیت آثار هم باید بگویم تا به اینجا آنچه من از هنرمندان دیدم آثار از امتیازات خوبی بهره برده است. این امر نشان می‌دهد برگزارکنندگان در نحوه انتخاب هنرمندان دقت خوبی داشته‌اند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *